Πώς να παίξεις καλύτερη μπάλα

Published by SoccerHub App on

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί πώς γίνεται ένας μεγάλος παίχτης, τι προπόνηση κάνει, τι δουλεύει περισσότερο, αν φτάνει μόνο η προπόνηση στο γήπεδο ή μόνο ένας καλός προπονητής για να σε κάνει μεγάλο παίχτη.

Ο όρος που χρησιμοποιείτούν οι ίδιοι οι προπονητές για να διαχωρίσουν τους παίχτες είναι η καλή ή κακή “τεχνική”. Τι σημαίνει τεχνική; Είναι η ικανότητα ενός παίχτη να ελέγχει την μπάλα, αλλά και το σώμα του, όσο βρίσκεται κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά και του αντιπάλου. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι:

  • Η κούραση
  • Το στρες
  • Οι δυνατότητες ενός παίχτη
  • Ο φόβος
  • Οι καιρικές συνθήκες και
  • Ο αντίπαλος

Βλέπουμε ότι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επίδοση ενός παίχτη είναι κυρίως συναισθηματικοί και σχετικοί με τη φυσική του κατάσταση και όχι με το πόσα κόλπα κάνει με την μπάλα. Το ταλέντο είναι σίγουρα ένας παράγοντας, όμως η σκληρή δουλειά και η συναισθηματική πειθαρχία υπερέχουν.

Για να τα αποκτήσει αυτά ένας παίχτης πρέπει να εκπαιδευτεί. Από την ισορροπία μέχρι τον ρυθμό, ένας καλός παίχτης κρίνεται στις λεπτομέρειες. Στην προπόνηση τεχνικής ο προπονητής αξιολογεί το επίπεδο του παίχτη και προσαρμόζει την προπόνηση ανάλογα με αυτό. Αρχικά επιλέγει κάποιες ασκήσεις ακρίβειας και στη συνέχεια δουλεύει πάνω στη στάση του σώματος. Παράλληλα με την τεχνική εξάσκηση, όμως, οι παίχτες καλούνται να σκέφτονται και να υπολογίζουν κάθε κίνησή τους, αλλά και κάθε κίνηση του αντιπάλου. Στις επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου η προπόνηση μυαλού είναι πιο σημαντική και από την προπόνηση στο γήπεδο. Ο προπονητής παίρνει το ρόλο του καθοδηγητή και βάζει τους παίχτες στη διαδικασία να αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή λύση σε κάθε περίπτωση.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι είναι τελικά πιο περίπλοκο το να αποκτήσει ένα παίχτης καλή τεχνική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον προπονητή που θα αναλάβει την ομάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι η σωστή προπόνηση μίας ομάδας είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την επιτυχία και την κατάκτηση τίτλων, αλλά και για τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού “θρύλου”.

Categories: Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *